Hunspell

2014-06-02 Hunspell 1.3.3  Forráskód (963 kB) Egyéb fájlok  Szótárak (a LibreOffice-ban, LibreOffice kiterjesztésként, Mozilla kiterjesztéskéntHibák  Dokumentáció

A Hunspell a LibreOffice, OpenOffice.org és a Mozilla Firefox 3, Mozilla Thunderbird és a Google Chrome helyesírás-ellenőrzője, de olyan zárt programok is használják, mint a Mac OS X, memoQ, Opera és az SDL Trados.

Tulajdonságok:

  • Magyar helyesírás-ellenőrzés a nyílt forrású magyar helyesírási szótárral.
  • Olyan nyelvi sajátosságok, mint az Unicode karakterkészlet, egybeírás, összetett morfológia támogatása.
  • Morfológiai elemzés, tövezés és szintetizálás.
  • A Hunspell a MySpell programon alapul és kezeli a MySpell szótárakat.
  • A GPL, LGPL vagy az MPL licenc alapján szabadon felhasználható C++ programkönyvtár.
  • Interfészek: AndroidHunspellService (Androidra, a Hunspell Chromium változatával), Enchant (az Abiword általános helyesírás-ellenőrző felülete), XSpell (Mac OS X változat, de az OS X Snow Leopardtól kezdve elég a ~/Library/Spelling vagy a /Library/Spelling könyvtárba helyezni a Hunspell szótárakat a használathoz, mivel a Hunspell része lett az Apple operációs rendszerének), MySpellX (az ellenőrző és a magyar szótár régebbi változata MaC OS X-re), Delphi, Java (JNA, JNI), .NET, Perl, Python, Ruby ([1], [2], [3]), UNO.

A „Dutchspell in Hunspell” fejlesztés a holland OpenTaal Alapítvány és a Holland Nyelvi Unió támogatásával készült el 2011-ben.

A Firefox-integrációt, morfológiai szintetizálást megvalósító, a Hunspell de facto standarddá válását megcélzó fejlesztések fő támogatója az FSF.hu Alapítvány.

Fő támogató 2008-ban: IMEDIA Médiafigyelő

A fejlesztés fő támogatója volt 2003–2005 között a BME Média Oktató és Kutató Központ (MOKK).

Németh László (levélcím: nemeth kukac numbertext pont org)
FSF.hu AlapítványHogyan támogathatja az FSF.hu Alapítványt adójának 1%-ával?

In English

SourceForge.net